Zendingswerk is vaak moeilijker dan je denkt

      Toen ik tijdens mijn zendingswerk op splits was met de Elders van 'De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen', sprak ik op straat een yogaleraar, die mij vertelde over de spirituele 40/60-regel. Hij zei dat 40% is, wat je zelf aan inspanningen kunt doen, om je lot te beïnvloeden, en dat 60% het universum brengt. Ik vertelde hem dat ik dat herkende, maar dat ik niet het universum, maar de hand van God daarin zag. Toen vroeg hij of hij het mocht illustreren aan de hand van een eigen voorbeeld.

Hij vertelde toen dat hij na een avond yogales een enorme honger had, het was al laat en hij wilde niet naar Mac Donald gaan. Hij koos er toen voor een andere fiets route te nemen terwijl hij op zijn fiets een positieve mantra zong. Na ongeveer een halfuurtje fietsen kwam hij iets geweldigs tegen, een waar vegetarisch Indiaas eetpaleisje. Hij at als enige gast een overheerlijke maaltijd en toen hij de nota vroeg, bracht de Indiër hem als verrassing een stuk tiramisu en zei hem: "Om te vieren dat we net open zijn." Dus werd hij door het universum beloont voor zijn goede keuze.
     Ik vond het een leuke anekdote, maar waar lag nou zijn waarde als individu en ik vroeg hem of hij in God geloofde en hij zei dat ik mij nader moest verklaren. Ik vertelde hem dat God de Vader is van zijn geest. Hij houdt van u. Voor Hem en uw hemelse Moeder bent u van onschatbare waarde. U bent uniek, gemaakt van eeuwige intelligentie die u recht op het eeuwige leven geeft.

     Hij zei toen dat hij daaruit kon opmaken dat ik niet voor mezelf een andere route zou nemen, en mantra’s zingen om mijn lot aangenaam te beïnvloeden. Ik zei dat hij daar gelijk in had, dat ik mijn zegeningen niet hoefde op te zoeken maar dat zij soms zomaar vanzelf komen aanwaaien en dat dergelijke dingen gebeuren als ik trouw blijf aan het verbond dat ik met mijn hemelse Vader heb gesloten.

     "Denk je soms dat ik mezelf voor de gek hou?" vroeg hij lachend en zei: "Het is toch waar wat yogi’s, en sommige psychologen beweren dat als jij je gedachten ten positieve verandert, de werkelijkheid ook positief zal veranderen?" Ik zei toen dat we ons makkelijk laten vangen, want Satan is de vader van alle leugen, vooral als hij ons beeld van onze goddelijke aard en ons goddelijk doel kan verdraaien. De hele bedoeling van het evangelieplan is om mij een kans te bieden mijn hoogste potentieel te verwezenlijken, namelijk eeuwige vooruitgang en de kans op het godschap. 

     Hij zei toen dat hij een beetje een mopperkont was en daarom zoveel aan yoga doet, maar dat de 40/60-regel duidelijk genoeg klinkt, om niet je eigen aandeel uit te wissen. Ik zei toen dat het inderdaad duidelijk klinkt, maar dat in Gods ogen het niet is. Waardigheid wordt namelijk door gehoorzaamheid verworven en als ik zondig, vermindert dat mijn waardigheid, maar niet mijn waarde. Daarom blijf ik mezelf bekeren en ernaar streven om meer op Jezus te gaan lijken terwijl mijn waarde onaangetast blijft. Dat maakt mij nederig en dankbaar voor de Macdonald maaltijd en win ik tijd om diensbaar te zijn voor anderen. 

     Toen zei hij dat hij van zijn dwangmatig opgewekte tante leerde positief te blijven denken maar dat zijn geweten tegensputterde en daar was ik het mee eens, want natuurlijk kun je de werkelijkheid niet met je gedachten beïnvloeden. Het is namelijk nu een tijd waarin ik constateer dat positief denken inmiddels een massageloof is met een kleine kern van waarheid waarmee ook presidenten de boer op gaan. En dit getuig ik in naam van Jezus Christus. Amen.