Laat er geen verwarring bestaan over wie je bent

     Er zijn mensen die niets met God hebben, maar toch in een ziel geloven. Zij zien hun ziel in wat zij zelf creëren, waar heel wat fictie bij komt kijken, als het "ik" waar zij mee leven, waarvan zij diep in zich voelen dat het een bestaan heeft, dat altijd de vorm van hun verhaal is. Het is bij hun, net als vrijwel bij iedereen, een voortdurend wonder, te beseffen dat er miljarden mensen op de wereld zijn terwijl iedereen anders is, dat het meest kenmerkende aan de mens is, dat zij allemaal volstrekt uniek zijn, dat het allemaal verschillende zielen zijn.

     Zo lijkt het net alsof ik de ziel van mijn vrouw kan zien in hoe ze loopt, lacht, kijkt, of gekleed gaat, hoe opgeruimd ons huis is, wekelijks de was wordt gedaan, hoe de maaltijd is die zij uit de pan tovert en hoe onze kasten in huis zijn ingeruimd want dat zijn allemaal uitdrukkingen van haar uniekheid, ja, zij is een vrouw uit duizenden. Zij toont mij daarin de mooiste ziel die ik ooit gezien heb en die blijft zichtbaar ook wanneer ik alleen thuis ben.

       De meeste geloven in een maaksel waar de ziel uit bestaat terwijl het ook als een verzinsel wordt ervaren. Als ze door de bodyscan in Schiphol lopen, zien ze hun ziel niet. Mensen zijn in het verleden opengesneden en hersenen zijn onderzocht  om de ziel te vinden, maar hoe er ook gezocht wordt, de ziel wordt nergens gevonden waardoor het een groot mysterie blijft.

     Zo probeer ik columns vanuit mijn ziel te schrijven, want zij laten het karakter van mijn persoonlijkheid zien, mijn zichtbaar geworden ziel. Het nichtje van mijn vrouw is onlangs hertrouwd met een kunstschilder, een penseelartiest met een stijl waar ik zijn ziel aan herken, sterker zelfs: zijn werk is de kristallisatie van zijn persoonlijkheid.

Zo zie je maar hoe belangrijk de ziel in het dagelijkse leven kan zijn en toch ook het meest magische, want erover praten is nauwelijks te doen. Met andere woorden: Het is heel moeilijk aan te wijzen wat de ziel precies is, terwijl je hem uit duizenden kan herkennen.

     Onze ziel wordt dus zichtbaar door onze werken. Onze hemelse Vader en Jezus Christus hebben met hun voorbeeld en leringen laten zien, dat werken belangrijk is, zowel in de hemel als op aarde. God verrichtte werk om de hemelen en de aarde te formeren. Hij liet de wateren op één plek samenkomen en liet het droge land tevoorschijn komen. Hij liet gras, kruiden en bomen op het land groeien. Hij schiep de zon, de maan en de sterren. Hij schiep ieder levend wezen in de zee of op het land. Daarna zette Hij Adam en Eva op aarde om ervoor te zorgen en heerschappij te hebben over alle levende wezens. (1) Jezus heeft gezegd: "Mijn Vader werkt tot nu toe en Ik werk ook." (2) 

     Laat er dus geen verwarring bestaan over wie je bent, want passiviteit is wellicht makkelijker dan je inspannen om je goddelijke identiteit in gedachten te houden en te omarmen. Ik hoop dat iedereen zijn ziel kan laten zien zoals God dat met zijn scheppingen heeft gedaan. Ik hoop dat iedereen getrouw in Christus is, zodat Hij ons verheft, zodat wij zijn lijden en dood, en zijn barmhartigheid en liefde, en de hoop op zijn heerlijkheid en op het eeuwige leven, ons voor eeuwig bijblijven.

      Als de Heiland ons geestelijk naar hoger gelegen gebied leidt, zien we niet alleen duidelijker wie wij zijn, maar zijn we ook dichter bij Hem dan we ooit hadden gedacht. En dit is mijn getuigenis in naam van Jezus Christus. Amen.

 

(1. Zie Genesis 1:1-28.)

 

(2. Johannes 5:17.)